Norsk Medisinaldepot

Norsk Medisinaldepot AS
Type Subsidiary
Industry Pharmacies
Founded 1957
Founder(s) Norwegian Ministry of Health and Care Services
Headquarters Oslo, Norway
Area served Norway
Products Vitusapotek
Ditt Apotek
Revenue NOK 5,897 million (2006)
Operating income NOK 182 million (2006)
Net income NOK 140 million (2006)
Employees 2,000 (2007)
Parent Celesio
Website nmd.no

Norsk Medisinaldepot AS is a pharmaceutics and healthcare products wholesaler in Norway. It also operates the pharmacy chains Vitusapotek and the franchise chain Ditt Apotek. NMD is part of the Celesio group and has a total of 220 pharmacies in Norway, including the 31 hospital pharmacies. The company is based in Oslo.

History

Fra monopol til fri konkurranse

Spørsmålet om et statlig norsk monopol for engroshandel med legemidler ble utredet flere ganger på 1900-tallet. Debatten fikk fornyet styrke etter 2. verdenskrig. Myndighetene ønsket sikker tilgang på legemidler, også i krisetider, over hele landet og til like og lavest mulig priser. En statseid legemiddelgrossist skulle også bidra til sikker og riktig legemiddelbruk, og driften skulle balansere økonomisk. Resultatet av den opphetede behandlingen i Stortinget ble at Arbeiderpartiet fikk gjennomslag for opprettelsen av statsmonopolet Norsk Medisinaldepot.

1953-1964

Selskapet begynte sin virksomhet 1. november 1957 i henhold til Lov om Norsk Medisinaldepot, som ble vedtatt av Stortinget i 1953. NMD fikk enerett til å drive engrosomsetning, import og eksport av legemidler. Fra 1957 skulle selskapet overta all distribusjon av legemidler fra de 5 private aktørene som drev slik virksomhet. NMD-avdelinger ble opprettet i Oslo, Bergen, Trondheim og Harstad. Denne regionstrukturen har siden vært beholdt.

1965 – 1991

Lov om legemidler, som kom i 1965, erstattet mange av bestemmelsene i særloven om NMD. Legemiddelloven ga NMD fortsatt enerett til ”salg til apotek av legemidler og andre stoffer som skal nyttes til fremstilling av legemidler samt utførsel og innførsel av legemidler”. Loven ga også NMD rett til å selge andre varer som skulle benyttes i helse- eller sykepleie.

Gjennom hele 60-, 70- og 80-tallet utførte NMD sine oppgaver på en tilfredsstillende måte, sett med samfunnets og eierens øyne. Samtidig mente nok mange apotekere at NMD hadde fått en svært dominerende posisjon i distribusjonskjeden. Høyresiden i Stortinget stilte også jevnlig spørsmål ved berettigelsen av å opprettholde NMDs monopolstilling, uten at en deregulering egentlig ble realitetsbehandlet. Først under forberedelsene til EØS-avtalen mellom Norge og EU tidlig på 90-tallet, ble det klart at NMDs enerett måtte avvikles for å imøtekomme kravene om fri flyt av varer og tjenester. Den helsepolitiske rolle NMD hadde spilt i en årrekke var ikke lenger påkrevd, og offentlige oppgaver selskapet hadde ivaretatt kunne overtas av andre institusjoner, eller settes ut på anbud blant grossistene. Beredskapsmessige oppgaver kunne samtidig innarbeides som krav i de nye grossistforskriftene.

1992-1996

I 1992 kjøpte NMD alle aksjer i as Apotekernes Fællesindkjøp (AF). Dette selskapet var eid av apotekere, og drev grossistvirksomhet med helsepleiemateriell rettet mot apotek- og institusjonsmarkedet, samt salg av teknisk-medisinsk forbruksmateriell til sykehus. Begrunnelsen for å kjøpe AF var å etablere en sterk, norsk totalleverandør av legemidler og helsepleiemateriell som sto godt rustet til å møte internasjonal konkurranse.

To nye konkurrenter etablerte seg i markedet i 1995, begge med eiermessig forankring i store nordiske selskaper. Det satte ytterligere fart i arbeidet med å markedsrette NMD. En bemanningsreduksjon på 30 prosent ble gjennomført parallelt med vesentlige organisasjonsendringer. Ny kompetanse ble rekruttert, og driftsmønsteret ble lagt fullstendig om i løpet av noen hektiske måneder våren 1995. Mens ordremottak og vareplukking tidligere foregikk på dagtid, ble hovedproduksjonen nå flyttet til sen ettermiddag og kveld. Apotekene kunne bestille varer nær eller etter stengetid, og få varene levert i løpet av natten eller neste morgen/formiddag.

1997-2000

I 1997 bestemte Stortinget at NMD skulle privatiseres etter nærmere angitte retningslinjer. Et av hovedkravene var spredt norsk eierskap, et annet at Staten fremdeles skulle sitte med minst 34 prosent av aksjene. Våren 1999 ble 17 prosent av aksjene solgt til den nederlandske legemiddelgrossisten Apothekers Coöperatie OPG U.A. Samtidig overtok Nærings- og handelsdepartementet forvaltningen av statens aksjer fra Sosial- og helsedepartementet. Som en del av forhandlingene med OPG, ble hele driftsselskapet i AF solgt til nederlenderne. I desember 1999 ble det rettet et tilbud om kjøp av inntil 2 prosent av NMD-aksjene til norske apotekere, og selskapet kunne hilse 223 nye eiere velkommen ved inngangen til år 2000.

2001-2006

Daværende næringsminister Grete Knudsen undertegner avtalen med GEHE. Den nye apotekloven, som trådte i kraft 1. mars 2001, snudde opp ned på hele det norske apotekmarkedet. For NMD var det naturlig å satse sterkt på å få en solid posisjon på detaljistsiden. Derfor trengte vi en eier som hadde evne og vilje til å være med på denne satsingen, og Staten ville ikke. Et partnerskap med en aktiv, industriell aktør ble sett på som den mest interessante løsningen. 22. mai 2001 undertegnet daværende næringsminister Grete Knudsen dokumentet som gjorde det tyske selskapet GEHE (nå Celesio) til ny NMD-eier. GEHE kjøpte 98 prosent av aksjene (både Statens og OPGs aksjer). Konkurransetilsynet godkjente oppkjøpet 31. august samme år. De resterende 2 prosent, som fremdeles var eid av apotekere, ble kjøpt i løpet av høsten.

Med Celesio inn på eiersiden har vi i tillegg fått tilgang til all den kompetanse som finnes i Europas mest fremgangsrike selskap i vår bransje.

2007-

Fra 1. januar 2007 har NMD samordnet virksomheten i de to søsterselskapene NMD Grossisthandel AS og Vitusapotek AS. Moderne lager- og logistikkløsninger har etter hvert gjort det mulig å forsyne apotek over store deler av Vestlandet fra Oslo. 11. mai ble siste ordre ekspedert fra det lokale lageret i Bergen, og avdelingen formelt avviklet 1. september.

1. oktober 2008 ble Vitusapotek AS og NMD Grossisthandel AS formelt innfusjonert i Norsk Medisinaldepot AS.

Sommeren 2009 deregulerte Sverige sitt apotekmarked. Gjennom datterselskapet Admenta AB etablerer NMD nå apotek under det Celesio-eide navnet DocMorris Apotek. Det første åpnet i Eskilstuna i mars 2010. Målet er mellom 100 – 150 apotek i løpet av en femårsperiode.

I 2009 vant NMD den prestisjefylte og viktige anbudskonkurransen om LIS-avtalen for en ny periode på 3 + 1+ 1 år. Det betyr at NMD på ny er sikret rett til legemiddelleveransene i det offentlige sykehusmarkedet.

Kontrakt om leie av nytt lager og kontorbygg på Alna Nord i Oslo ble inngått høsten 2009. Byggingen startet i september 2009, og innflytting staret som planlagt på forsommeren 2011.

I januar 2010 valgte styret å legge ned distribunalen i Trondheim. Man fant det ikke forsvarlig å gjennomføre en betydelig og nødvendig modernisering av anlegget på Nardo, så lenge nye distribusjonsløsninger på Alna Nord vil ta hånd om apotekleveransene også til Midt-Norge.